Ljubavi koje se nikad nisu ostvarile

Neostvarene ljubavi 

Ponekad neke ljubavi nisu dovoljno jake da bi opstale,ponekad su od početka osuđene na propast iako je možda moglo biti drugačije,ali čudnom igrom sudbine ove ljubavi nikad nisu nastavile da žive već su polako tinjale,poput pisma koje gori...I sve što je od tih ljubavi ostalo je pepeo i prah i priča za buduća pokolenja... 




  • Kleopatra i Marko Antonije 





Opšte je poznato da je Kleopatra bila veoma lepa i samouverena žena.Svoju lepotu i šarm znala je dobro da iskoristi.Zahvaljujući vezi sa Cezarom uspela je da se vrati na presto.Posle Cezarevog ubistva za vlast su se borili Marko Antonije i Oktavijan Avgust.Marko je otišao u Egipat i zaljubio se u Kleopatru.Venčali su se,iako je Marko već bio oženjen u Rimu.Marko je toliko bio opčinjen Kleopatrom da joj je poklanjao veoma važne teritorije na opšte nezadovoljstvo Senata.Razveo se od zakonite žene i sa Kleopatrom dobio blizance. Načinio je korak dalje kada je želeo da utisne Kleopatrino ime na rimski novac.Ovo je izazvalo bes kod Rimljana i Oktavijan je objavio rat Egiptu.Oktavijan je pobeđivao u svim borbama i rekao je Marku da je Kleopatra mrtva znajući koliko je voleo.Tada je on izvršio samoubistvo i umro je na Kleopatrinim rukama.
Ubrzo je i Kleopatra počinila samoubistvo dozvolivši da je ujede otrovna zmija. 


  • Šah Džahan i Mumtaz Mahal


    
















           Šah Džahan je bio indijski vladar iz dinastije Mogul. Opisan je kao surov vladar             zbog toga što je ubio čitavu porodicu a majku proterao iz države (Indija). Jedina           osoba kojoj je poklanjao pažnju i ljubav bila je njegova treća žena persijanka                 Ardžumand Banu .Upoznao ju je kada se šetao ulicama Nju Delhija gde je ona               prodavala staklene perle i svilu. 
          Posle pet godina ju je oženio i promenio joj je ime u Mumtaz Mahal što znači                 miljenica palate. Sa njom je imao četrnaestoro dece ali pri poslednjem porođaju           došlo je do komplikacija i ona je preminula.Car je tugovao i odlučio je da                       sagradi velelepnu građevinu Tadž Mahal.Gradila se ukupno 23 godine i danas je           simbol večne i neprežaljene ljubavi. 

  • Laza Kostić i Lenka Dunđerski




Laza Kostić je bio veliki srpski pesnik koji je svojim pesmama uspeo da zaseni čitavu Evropu. 
Bio je pomalo čudan kako su ga drugi opisivali,držao je do fizičkog zdravlja stalno je vežbao.
Žene su ga obožavale a ni on nije bežao od njih.Najpoznatije pesme su mu "Santa Maria Della Sallute" i "Međ javom i snom".Doktorirao je prava u Pešti,bavio se diplomatijom, politikom i novinarstvom,učestvovao je u Berlinskom kongresu ali nikad nije mogao da se skrasi.Išao je od mesta do mesta tražeći novi posao.
Lenka Dunđerski bila je ćerka Sofije i Lazara Dunđerskog najbogatijih veleposednika u Vojvodini. 
Bila je veoma lepa, inteligentna i obrazovana.
Kada je Lazar upoznao Lenku imao je 51 godinu a ona 21.Odmah su se zaljubili jedan u drugog i provodili su vreme zajedno,ali kada su njeni roditelji primetili da se nešto događa između njih naterali su Lazu da se oženi Julčom Palanački a Lenku su verili.Oboje su veoma patili.Laza je utočište nalazio u manastiru Krušedolu ali stalno je mislio o Lenki iako je bio oženjan.
Jednog dana Lenka je umrla u Beču ali nije utvđeno da li je umrla od tifusa ili se otrovala.
Laza je posle njene smrti napisao pesmu "Santa Maria Della Sallute"po istoimenoj crkvi u Veneciji.
Postojala su dva razloga zbog čega Lenkini roditelji nisu želeli Lazu za zeta. Prvi je velika razlika u godinama,a drugi je taj što Laza nije bio bogat. Po ovoj nemogućoj ljubavi snimljen je film "Santa Maria Della Sallute" u režiji Zdravka Šotre.  

Crkva Santa Maria Della Sallute
Venecija

Serija o ljubavi Laze i Lenke





















Коментари

Постави коментар