Meso ili paprika-pitanje je sad.

Biti ili ne biti vegetarijanac? 



























Veoma je važno da ishranom unosimo supstance koje su nam potrebne za stvaranje energije poput:šećera, masti i belančevina.U povrću i voću su zastupljene sve tri supstance, dok u mesu preovlađuju belančevine. Belančevine imaju gradivnu i energetsku  ulogu u našem organizmu. A sada ćemo videti razlike vegeterijanske i nevegeterijanske ishrane.   


Vegeterijanska ishrana  

















Prvo ćemo objasniti razliku između vegana i vegeterijanaca. 
Vegeterijanci ne jedu hranu životinjskog porekla, ali jedu proizvode koji nisu od mesa poput mleka,meda i sira,dok vegani ne jedu ni meso ni bilo kakve proizvode potekle od životinja niti nose odeću od vune, kože i slično.   

Razlozi za izbacivanje hrane životinjskog porekla su razni.
Najčešći razlog je taj što ljudi sažaljevaju životinje i njihovu patnju tokom ubijanja.Postoje i drugi razlozi poput:zdravijeg načina života i finansijskog održanja.     



















Mnogi ne mogu zamisliti sebe kao vegetarijanca,ali ovakva ishrana itekako ima prednost po naše zdravlje pod uslovom da su biljke koje jedete neprskane i da je zemljište na kojem se te biljke gaje ispravno.  

Kako u biljkama nema masnoće tako je manja verovatnoća da će vam se krvni sudovi zakrčiti od prevelikog unosa masti i takođe pomaže pri održavanju krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da ukoliko ste vegetarijanac manje su šanse za dobijanje dijabetesa.   

























Možda jedini nedostataci vegetarijanskoj ishrani jeste vitamin B-12 koji je važan za rast i razvoj , kao i omega tri masne kiseline kojih ima u ribi, a koje su zaslužne u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.  


  

Ishrana mesom i mesnim proizvodima  












Meso spremano na razne načine sigurno je najomiljenija hrana kako među decom tako i među odraslima. Svi volimo da uživamo u dobrom parčetu kuvanog ili pečenog mesa.     

Meso sadrži veliku koncentraciju belančevina, ali i ugljenih hidrata, gvožđa, fosfora i kalcijuma (koji je veoma dobar za kosti).Ali pored ovih materija meso sadrži i veliku količinu masti što nije dobro po naše zdravlje.   

Zbog svoje energetske vrednosti od previše mesa se možete ugojiti.Takođe treba voditi računa o tome da li je meso tretirano nekim štetnim hormonima i drugim supstancama.   



Zaključak 

Mislim da je važno da podjenako unosimo i povrće i meso radi unošenja ravnomerne koncentracije svih supstanci koje su nam potrebne. Trebalo bi da sve bude umereno u ishrani. Iako ja nikad ne bih mogla biti vegetarijanac cenim i poštujem ljude koji ne jedu meso zbog nehumanog ubijanja životinja.  

Šta vi mislite o ovoj temi? 
U komentare napišite kako se vi hranite i da li biste postali vegetarijaci na barem jedan dan.   













Коментари