Planina iznad Beograda-Avala


Avala

  













Nadomak Beograda nalazi se niska planina po nazivu Avala. Njena visina iznosi 511m. Zanimljivo je to da je mineral avalit dobio ime po ovoj planini. 

Na Avali postoji oko 600 biljnih vrsta.Neke biljke predstavljaju retkost poput:zanovet, zlatan i zelenika.  

Avala je možda i jedno od najposećenijih izletišta. Pored borove šume posetioci mogu da uživaju u dugačkoj stazi za laganu šetnju.Dužina staze je 3,96km.  
Molitva šume                
















Osim raskošne vegetacije na Avali se mogu naći i razne životinjske vrste poput:mediteranske mrke senice, grlice,gugutke, slavuja,ćuka,srna,zec i jazavac. 


Spomenik Neznanom junaku 


Spomenik Neznanom junaku izgrađen je 1938.godine, a tvorac ovog dela je Ivan Meštrović jugoslovenski vajar.  

Godine 1922. stanovnici okolnih avalskih sela podignuli su spomenik na mestu groba nepoznatog junaka poginulog u Prvom Svetskom ratu. 

Po želji Aleksandra I Karađorđevića na tom istom mestu podignut je mauzolej gde je svake godine održavana počast za pale junake. 

Na ulazi u mauzolej nalaze se četiri karijatide(skulpture žena) visoke četiri metara i one su simbol majki koje su u ratovima izgubile sinove. 












Avalski toranj

Definitifno simbol Avale je Avalski toranj.To je televizijski toranj koji je sagrađen 1965, godine, ali je srušen 1999. u NATO bombardovanju i obnovljen je 2010.Sa tornja se vidi Beograd na dlanu.   









Savetujem da posetite ovo divno mesto i da osetite sve čari koje vam Avala pruža. 

Slike 













Коментари