Jasenovac, greh jednog naroda

Jasenovac, greh jednog naroda 
Drugi Svetski rat doneo je puno nesreće, tuge, gladi i smrti čitavom čovečanstvu. 

Nacisti su bili toliko okrutni i bezdušni da su ubijali svakog ko bi im zasmetao u njihovom krvavom planu da arijevska rasa zavlada svetom.   
Taman kada pomislite da je ljudski um dostigao najviši nivo zlobe i satanizma, iznenadiće vas činjenica da je za vreme Drugog Svetskog rata na teritotiji današnje Republike Hrvatske osnovan jedan od najbrutalnijih i najsvirepijih koncentracionih logora pod nazivom Jasenovac. 

Nad zločinima u ovom logoru grozili su se i najmostruozniji nacisti.U okviru Jasenovca postojao je čak i logor za decu, jedini takav logor u Evropi. 


OSNIVANJE 

Logor "Jasenovac" osnovan je u avgustu 1941. na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske kojom je upravljao čuveni ustaški vođa Ante Pavelić. 


Ljudi koji su odvođeni u ovaj logor uglavnom su bili Srbi, Jevreji i Romi, ali bilo je i Hrvata koji su bili protiv nacističkog režima. 

Tačan broj žrtava nikad nije utvrđen, ali se smatra da je u ovom logoru ubijeno 88.000 žrtava. 
UBISTVA DECE 

Po hrvatskom "programu pročišćenja" prvo su likvidirana srpska deca, od beba pa sve do najstarijih. 

Ubijani su hladnim oružjem uglavnom nožem, a ustaše su često uživale u mučenju dece i majki tako što su naglo odvajali bebe od majki, ili ih pred njima mučki ubijali. 


Treba spomenuti da je veliki broj dece spašen iz Logora zahvaljujući hrabroj i plemenitoj ženi koja se zvala Dijana Budisavljević.Ona je uz pomoć Crvenog krsta spasila mnoštvo mališana koje je čekala sigurna smrt. Iako mnogi to ne priznaju, naročito hrvatska vlast jasenovački zločini treba da se smatraju GENOCIDOM srpskog,jevrejskog i romskog naroda.  

ZAKLJUČAK  

Srpski narod nikad ne sme zaboraviti zločine iz Drugog Svetskog rata. 

Nažalost o ovoj temi se u Srbiji retko priča, lako se zaboravlja patnja bol i ubistvo jednog naroda.  

DA SE NIKAD NE ZABORAVI! 


IRODOVI SINOVI, FILM O STRADANJU DECE U JASENOVCU

SVEDOČENJA PREŽIVELIH U LOGORU


Коментари